Od 7. jula uzimaju po euro sa kartice, brojila i kablovske

Bez autora
Jul 08 2012

Taksa od jednog eura na SIM karticu, električno brojilo i kablovski priključak, počinje da se obračunava od subote, a naplata će biti obračunata na avgustovskim računima. Uvođenje jednog eura takse utvrđeno je Zakonom o taksama na pristup određenim uslugama od opšteg interesa i za upotrebu duvanskih proizvoda i elektroakustičnih i akustičnih uređaja, usvojenom u okviru ovogodišnjeg rebalansa budžeta. Iz kompanija Telenor, M:tel i Crnogorski Telekom taksa će se naplaćivati aktivnim korisnicima pripejd i postpejd SIM kartica, tako što će postpejd korisnicima biti iskazana na redovnom mjesečnom računu kao posebna stavka, počev od julskog računa koji dospijeva na naplatu u avgustu, dok će za prepejd korisnike biti obračunata uz prvi poziv u mjesecu obračuna, smanjivanjem stanja na računu za jedan euro.

Od 7. jula uzimaju po euro sa kartice, brojila i kablovskeTaksa od jednog eura na SIM karticu, električno brojilo i kablovski priključak, počinje da se obračunava od subote, a naplata će biti obračunata na avgustovskim računima.

Uvođenje jednog eura takse utvrđeno je Zakonom o taksama na pristup određenim uslugama od opšteg interesa i za upotrebu duvanskih proizvoda i elektroakustičnih i akustičnih uređaja, usvojenom u okviru ovogodišnjeg rebalansa budžeta.

Iz kompanija Telenor, M:tel i Crnogorski Telekom taksa će se naplaćivati aktivnim korisnicima pripejd i postpejd SIM kartica, tako što će postpejd korisnicima biti iskazana na redovnom mjesečnom računu kao posebna stavka, počev od julskog računa koji dospijeva na naplatu u avgustu, dok će za prepejd korisnike biti obračunata uz prvi poziv u mjesecu obračuna, smanjivanjem stanja na računu za jedan euro.

Taksu neće plaćati prepejd korisnici ukoliko u obračunskom mjesecu budu koristili SMS, MMS i internet i ostvarivali samo dolazne pozive.

Planirano je da se obračunavanje mjesečne takse, oslobođene poreza vrši do 1. januara 2014. godine.

Novim Zakonom predviđeno je da se, osim na SIM karticu, naplata obračunava i za električno brojilo i kablovski priključak, pa će korisnici Extra TV usluge Crnogorskog Telekoma taksu plaćati kao dio mjesečnog računa koji im se ispostavlja za korišćenje T-Com usluga, a ona će biti prikazana kao posebna stavka.

Očekivani prihod od uvođenja novih poreza, prema prognozama Vlade iznosiće oko 20 miliona eura.

Građanski front: Nastaviti pritisak na Ustavni sud

Građanski front će i od ponedjeljka nastaviti sa pokretanjem pitanja ustavnosti Zakona o taksama kod Ustavnog suda, najavljeno je iz te organizacije, objašnjavajući da je razlog to što ni nakon peticije koju je potpisalo više od 30 hiljada građana taj sud nije oborio sporni zakon.

- Upravo zato ćemo ponovo doći u ponedjeljak kako bi ih natjerali da što prije donesu odluku u korist građana, najavio je Vuk Maraš iz Mreže za afirmaciju nevladinog sektora i pozvao građane da ih podrže.

Da su novim zakonom u najvećoj mjeri pogođeni penzioneri, potvrdio je predstavnik udruženja penzionera Vojo Vuletić.

- Zbog brojnih izdataka koji se nameću penzioneri su primorani da štede na hrani – kazao je Vuletić naglašavajući nemaran stav državnih institucija prema kategorijama stanovništva čiji je standard najviše pogođen ovakvim odlukama.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik